Hoe van rijstrook wisselen?

hoe van rijstrook wisselenTijdens het autorijden zal je regelmatig een keer van rijstrook moeten wisselen. Dit is vooral van toepassing op de snelwegen die vrijwel altijd uit meerdere rijstroken bestaan.

Echter ook in steden zien we steeds vaker wegen met meerdere rijbanen die dezelfde richting opgaan. Het is een verkeerssituatie die regelmatig aan bod zal komen tijdens het autorijden.

Gedurende een rijopleiding moeten leerlingen dan ook geleerd worden hoe zij veilig van rijstrook kunnen wisselen. De techniek en volgorde die een autorijder tijdens het proces aanhoudt kunnen we ook beschrijven. Dit gaan we althans trachten te doen in dit blogbericht.

Verkeerssituaties inschatten

Het belangrijkste tijdens elke handeling in het verkeer is de verkeerssituatie inschatten. Je moet weten wat er rondom je auto gebeurt, maar ook zeker wat er iets later gaat gebeuren terwijl je vooruitrijdt. Natuurlijk leren wij bij autorijschool Almere je al deze technieken.

Zie je bijvoorbeeld dat je over een paar honderd meter ergens linksaf moet slaan, dan wordt het tijd dat je gaat voorsorteren naar deze kant en dat betekent dus van rijstrook wisselen. Indien je op de hoogte bent van de verkeerssituatie weet je dan ook of je hiervoor iets moet afremmen of sneller moet rijden.

In spiegels en over schouder kijken

Op dit moment rij je inmiddels de juiste snelheid om veilig van rijstrook te wisselen en in te voegen in de rij auto’s die daar rijden. De auto’s die voor je rijden zie je natuurlijk omdat je deze richting opkijkt. Voordat je van rijstrook kunt wisselen moet je eerst in je spiegels kijken om te zien wat er achter je gebeurt. Vlak voor het insturen kijk je ook nog over je schouders om uit te sluiten dat er een auto in je dode hoek rijdt.

Knipperlicht uitzetten en indraaien

De laatste handelingen tijdens rijstrook verwisselen is je knipperlicht uitzetten en het stuur indraaien om de auto van richting te veranderen. Let wel op dat je tijdens het wisselen van de rijstrook in je spiegels en vooruit blijft kijken om te zien of je niet iets over het hoofd hebt gezien of dat een auto plotseling zeer snel aan komt rijden die nergens rekening mee houdt in het verkeer.

About the Author

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: